aranżacja strefy food court Plac Unii

Food Court w nowoczesnym wydaniu

Na początku powstawania centrów handlowych, food courty były nieco zaniedbywaną częścią przestrzeni handlowej. Stawiano głównie na bary szybkiej obsługi, gdzie przy ladach barowych można było w pośpiechu zjeść hamburgera. Jednak w ciągu ostatnich lat, postrzeganie przestrzeni gastronomicznych znacznie się zmieniło – nowe galerie stawiają na stylowe food courty urządzone ze smakiem.

[highlight] Strefa gastronomiczna w Placu Unii City Shopping wymagała odpowiedniej aranżacji. Dopasowana kolorystyka, wysokiej klasy materiały oraz miejsce dla ponad 100 osób to główne założenia, jakim musieliśmy sprostać- podkreśla Magdalena Jędrysiak, autorka projektu. [/highlight]

Centralną część stanowią liczne stoliki z krzesłami, nie zabrakło także komfortowych kanap, które zostały umieszczone nieco w ukryciu. Dookoła głównej części ustawiono wysokie blaty i stołki barowe dla tych, którzy znaleźli czas jedynie na szybką przekąskę. Dzięki takiej aranżacji udało się wyodrębnić trzy główne strefy „comfort”, „standard” i „express” – dodaje Jędrysiak.

Podstawowym założeniem przy tym projekcie było wykorzystanie dużej ilości wyłącznie żywych roślin. Należało wziąć pod uwagę odporność na otarcia, dotyk ludzkich rąk, czy też zacienienie. Stąd właśnie wybór szczególnej odmiany fikusa, który świetnie znosi niesprzyjające warunki jakie panują w zacienionych galeriach handlowych.

Obecne punkty gastronomiczne w galeriach handlowych to oryginalne miejsca, które mają wyróżnić centrum spośród wielu innych. Dlatego aranżując przestrzeń zależało nam na stworzeniu miejsca służącego nie tylko do pospiesznego spożycia posiłku, lecz przede wszystkim sprzyjającego spędzaniu czasu, gdzie również można łatwo skorzystać internetu czy po prostu odpocząć –  dodaje  Magdalena Jędrysiak.